Lindenholt Bakt.

 

Iedereen kan op woensdag vanaf 13.30 uur

meebakken in het Wijkatelier Lindenholt.

Mensen die alleen van het resultaat willen

Genieten zijn vanaf 16.00 uur welkom.

 

 

DE ONTMOETING : GEBAK BRENGT MENSEN BIJ ELKAAR IN LINDENHOLT

Bewoners van Lindenholt slaan iedere woensdag aan het bakken in het nieuw geopende buurtcentrum Wijkatelier Lindenholt. Een middagje voor ambacht en gesprek.

Tekst en foto’s zijn van Wouter de Vries

Uit alle hoeken van de keukenzaal komt een arsenaal van bakspullen tevoorschijn: weegschalen, bakvormen, kommetjes, een deegroller, mixer en natuurlijk alle benodigde ingredienten voor een flinke lading cupcakes. Deze keer gevuld met pompoen en voorzien van een laagje kleurrijk fondant om aan te sluiten bij het Halloweenthema.

Geïnspireerd door het populaire televisieprogramma Heel Holland bakt is deze ‘Heel Lindenholt Bakt’-middag een van de activiteiten die iedere week plaatsvindt in het wijkcentrum in de Zellersacker.

Op 26 september gingen de deuren hier feestelijk open. De middag is een initiatief van Tandem Welzijn in samenwerking met buurtbewoners en bedoeld om mensen in de wijk samen te brengen. Iedereen is welkom, met name mensen met weinig contacten die anders niet buiten de deur komen.

“Eten is een goede verbinder” zegt Bianca Bolwerk van Tandem, die samen met bewoners de ingrediënten heeft ingekocht en vanmiddag een handje meehelpt.

‘ETEN IS EEN GOEDE VERBINDER’

Als alles op tafel staat weegt bewoonster Truus zorgvuldig de bloem af in een zilveren schaal, terwijl haar buurtgenoot Nolda aan de slag gaat met de jonge bezoekers Bartho en Luuk, die zelfgemaakte pepernoten hebben afgedwongen. Nadat de handen zijn gewassen, kneden de jongens erop los. De geur van gebakken pepernoten walmt even later door de keuken. Helaas slaat het over in brandlucht als Nolda de ovendeur open doet. “Dit apparaat is niet te vertrouwen”, verzucht ze terwijl ze de half verkoolde pepernoten op een bord schuift. Onverstoord begint ze echter aan een tweede lading beslag. Deze keer alleen, want de jongens zijn buiten gaan spelen. Even later dartelen ze weer naar binnen. “Is het al klaar ? “, vragen ze ongeduldig. Na een negatieve reactie verdwijnen ze weer naar buiten.

Maar als de finishing touch wordt aangebracht op de afgebakken cupcakes zijn ze weer van de partij. Samen met zijn moeder Nanda rolt Luuk het oranje fondant plat met de roller. Daarna worden met vormpjes pompoenen en spookjes uit het suikergoed gedrukt. Ondertussen halen de dames nostalgische herinneringen op aan hun wijk.

De lekkernijen worden vervolgens naar de grote zaal gebracht waar een tiental bewoners zich al hebben verzameld. Voor 1 euro per persoon kunnen ze komen proeven van het bakwerk.

Bianca : “iedereen houdt wel van een kopje koffie of thee met een gebakje. Het is een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten”.

Met een geconcentreerde blik rolt Luuk samen met zijn moeder Nanda het fondant voor op de cupcakes plat.

De volgende bakmiddag is gepland op 11 november om 13.30 uur

DE ONTMOETING ……. MET WIE ?

Ans

Voor de 71 jarige is het bakmiddagje letterlijk gesneden koek. Op haar 15e hielp ze al mee in de brood- en banketzaak van haar tante. Jaren geleden runde ze zelf haar eigen eetcafé in het centrum. “Koken en bakken heb ik altijd leuk gevonden”.

Nanda

Ze heeft tijdelijk geen werk maar heeft geen zin om de hele dag binnen te zitten. Vandaar dat de 33 jarige uit de Horstacker er vandaag samen met haar zoon Luuk is. Ze zet zich ook in bij diverse andere activiteiten in het centrum. Ïk ben blij dat er wat oudere dames zijn die mij baktips kunnen geven”.

Nolda

Opnieuw helpt de Kluyskampse mee nadat de kletskoppen en de appeltaart goed zijn bevallen. “Toen was ik er samen met mijn zoon. Ik ben van huis uit helemaal niet zo’n bakker, maar ik krijg hier de smaak te pakken”.

Ter promotie van het Wijkatelier is deze tekst is overgenomen uit weekblad “De Nijmegenaar’, d.d. 7 november 2015