Sfeerverslag Heel Lindenholt Bakt.

Bakken, en soms stukje deeg eten

NIJMEGEN, Lindenholt

Jong en oud beleeft in wijkatelier plezier aan Heel Lindenholt Bakt

Idee van Iman Bouali slaat twee vliegen in één klap: ”mensen bakken taarten en eenzame buurtgenoten krijgen de warmte die ze missen”.

ROBIN JOSSO, overgenomen uit de Gelderlander.

Een gemoedelijke sfeer hangt er in de huiskamer van het Wijkatelier Lindenholt. Met een bar, een grote ronde eettafel en banken om op te relaxen lijkt het de perfecte plek om te kokkerellen.

Elke woensdagmiddag komen buurtbewoners samen in het Wijkatelier Lindenholt om koekjes, cupcakes, taarten of andere baksels te maken. Dit keer worden er appelflappen gemaakt.

Heel Lindenholt Bakt is een initiatief van buurtbewoonster Iman Bouali (37). Een fanatieke amateurchef die haar buurtgenoten wil inspireren om meer te gaan bakken. “Niemand bakt nog thuis. Dat vind ik doodzonde. Mensen kunnen hier oefenen. Maar eigenlijk gaat het er ook om dat mensen zich welkom voelen. Sommige buurtbewoners zijn eenzaam en als zij hierheen komen, krijgen ze dat beetje warmte van ons dat ze thuis missen”, zegt Bouali.

Vorig jaar kwam ze met het idee en samen met vrijwilligers van het wijkatelier werd dit uitgewerkt. “We zien graag dat buurtbewoners met ideeën komen”, zegt vrijwilliger Johan Joren. “Heel Lindenholt Bakt is eigenlijk een laagdrempelige manier om buurtbewoners beter te leren kennen. We willen gewoon dat mensen eens achter de voordeur vandaan komen. En het is ook nog eens heel lekker.”

adamAnders dan het populaire televisieprogramma Heel Holland Bakt worden de baksels niet beoordeeld door een jury. “Het gaat hier gewoon om de gezelligheid. We hebben het Heel Lindenholt Bakt genoemd omdat iedereen dan gelijk weet wat het inhoudt”, zegt Bouali.
Buurtbewoner Marlies Suleiman (46) komt een paar keer per jaar naar het wijkatelier om samen met buurtbewoners te bakken. “Het is heel gezellig zo samen. Omdat ik kinderen heb, kan ik niet altijd hierheen komen. Maar soms neem ik ze gezellig mee”, zegt ze.

Suleiman bakt regelmatig thuis. Zelf bakken is namelijk veel leuker dan iets kant-en-klaar te kopen, meent ze. Haar zoontje Adam (10) is druk bezig met appelflappen maken. “Het is heel leuk om te doen. Vooral om soms een stukje deeg te eten”, zegt hij. “Maar ik hoop dat we de volgende keer iets met chocola gaan maken. Dat is mijn lievelingseten.”

De appelflappen staan in de oven en tijdens het wachten kletst het bakgroepje onder het genot van een bakje koffie of thee. De hele middag is gratis, aan degenen die ook willen proeven, wordt een bijdrage van 1 euro gevraagd. Het eten dat overblijft, wordt meestal ingevoren en later op tafel gezet bij speciale gelegenheden. De gemeente Nijmegen geeft een kleine subsidie aan het wijkatelier, maar het is altijd fijn om iets achter de hand te hebben, meent Joren. “Als er een keer een hele grote groep komt, dan hebben we hier een buffer voor. En als we niet genoeg hebben, dan kunnen we snel nog even langs de supermarkt.”

Inmiddels overheerst de geur van gebakken appelflappen in de huiskamer van het atelier. Tijd om de eigen gebakken creaties te proeven.